Utbyttet betrakteren får av en kunstopplevelse, henger sammen med hvordan det spesifikke kunstverket eller utstillingen påvirker følelsene og hvilke sanseinntrykk det vekker. Dette er en høyst subjektiv og emosjonell verdi, som naturligvis er vanskelig å måle eller vise. Den anerkjente videokunstneren Bill Viola, har sagt; «Energien betrakteren legger inn i møtet med samtidskunsten, tilsvarer gevinsten de får ut», og videre: «Jeg serverer ikke ideer på et sølvfat».

Min reise inn i kunstens verden begynte med akvarellmaling, der malte jeg landskapsbilder som jeg ga til bestemoren min i julegave. Senere, i kunsthistorietimene ved Kunstskolen i Bergen og UiB, utforsket vi blant annet readymades – noe som fikk meg til å innse at kunst bokstavelig talt kan være hva som helst. Deretter fordypet jeg meg i merkevarebygging og teorier om prisdannelse ved Handelshøyskolen i Bergen. Kunstverket Comedian (2019) av Maurizio Cattelan er et interessant case i så måte.

Det konseptuelle kunstverket Comedian på Art Basel Miami Beach 2019 – en fersk banan festet til messeveggen med sølvfarget gaffateip – vakte stor oppmerksomhet. Verkets absurditet, kombinert med den høye prisen, utløste debatter om kunst, verdi og forbrukerkultur. Kunstverket fikk enorm spredning gjennom flere avisforsider, memer og annet viralt innhold.1Det burde understrekes at italienske Maurizio Cattelan (64 år) har en betydelig oeuvre, og er en veletablert stjerne i kunstverdenen. Ifølge galleriet som representerer kunstneren, var dette Cattelans første bidrag til en kunstmesse på 15 år. Cattelan kunngjorde i 2011 han at var ferdig med kunsten, og at han i stedet ville konsentrere seg om det halvårlig magasinet Toilet Paper

Tre editions av kunstverket ble solgt for rundt 140 000 dollar hver på messen, før det måtte fjernes på grunn av den ukontrollerbare folkemengden med selfiestenger, kø-dannelse og knuffing. Auksjonshuset Sotheby’s har kunngjort at et av kunstverkets tre editions skal tilbake på markedet i november 2024 – denne gangen med en prisantydning på 1 til 1,5 millioner dollar.

MELLOM BØRS OG KATEDRAL
Samtidskunst omfatter kunstnere født etter 1945. Denne sjangeren inkluderer noen av de best betalte kunstnerne gjennom tidene, som Jeff Koons, Damien Hirst og Cecily Brown. Den totale verdien av det årlige globale kunstmarkedet ble i 2023 anslått å være rundt 750 milliarder NOK.2 Til sammenligning hadde Statens pensjonsfond utland i tredje kvartal 2024 en avkastning på ca. 835 milliarder kroner. Dette markedet omfatter omtrent førti millioner kunstverk som kjøpes og selges av ulike aktører.3Kilde: How to Collect Art (2024) av professor Magnus Resch Men denne metoden for å beregne økonomisk verdi inkluderer ikke samtidskunstfeltet i sin helhet. Selv om mye samtidskunst vises på gallerier og kunstmesser, finnes det mange alternative, prosjektdrevne visningsrom. Disse bygger ofte på en annen type ideologi og er muligens mer autonome, det vil si at de ikke er like avhengige av markedskreftene – for eksempel krav om økt billettsalg og omsetning. Noen kunstnere motsetter seg den hvite kuben og kommersialiseringen av verkene sine.4Kilde: Autonom Kunst – En Illusjon? – en studie av økonomiske, politiske og symbolske verdier ved tre norske institusjoner for samtidskunst. Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi – UiO

For å tydeliggjøre min innfallsvinkel til dette noe uangripelige temaet, vil jeg skissere tre sentrale stilretninger og utviklingstrekk:
■ Konseptkunst formidler kunstens mening gjennom et objekt eller en prosess. Her er det primært ideen eller konseptet som står i fokus, og hva som sitter igjen i betrakterens tanker etter opplevelsen – enten det skjer i et galleri eller andre steder.5Samtidskunstfeltet er i stadig utvikling, og en viktig overgang som har funnet sted, er at fokuset har flyttet seg fra en fortolkningskonsensus basert på kunstverket alene til betrakterens medskapende rolle i forhold til verkets ulike betydningspotensialer og kontekster. Kilde: Nordic Journal of Art and Research – OsloMet
■ Sosialt drevet kunst responderer eksplisitt eller implisitt på samfunnsbevegelser og tidsaktuelle problemstillinger, ofte med sosiopolitiske kommentarer. Temaer som undertrykkelse av marginaliserte grupper kan stå sentralt. Slik kunst kan utforske kunstnerens identitet og engasjement i politikk eller samfunnsliv. Andre kunstnere ønsker å utfordrer etablerte normer og antakelser.
■ Multimedia og tverrfaglig kunst innebærer at kunstnere arbeider i flere medier for å utforske sine budskap og problemstillinger. Selv om mange fortsatt definerer seg som maler eller billedhugger, er det stadig vanligere å identifisere seg som tverrfaglig kunstner, utøver, kurator eller produsent – begreper som gjenspeiler at verkene og prosessene ofte går langt utover én uttrykksform. På kunstskoler og høyere utdanningsmiljøer brukes begreper som multi-, inter-, intra- eller anti-disiplinær for å beskrive kunstnere som opererer på tvers av tradisjonelle grenser og disipliner.


Er du interessert i å lære mer om samtidskunst? På YouTube finnes det noen fine og lærerike videoer om og med de fire unge kunstnerne fra Agder som er nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris 2024. Sparebanken Sør og Kunstsilo (tidligere SKMU) samarbeider om å løfte frem unge samtidskunstnere fra Agder som jobber innenfor ulike kunstformer og stilretninger. Nå fortsetter tradisjonen i det nye museumsbygget, hvor de fire nominerte kunstnerne skal vise sine verk. Fra 21. november 2024 får publikum muligheten til å se kunstnernes egne verk utstilt i Kunstsilo på Odderøya i Kristiansand. Her kan du også stemme på din egen favoritt, og den kunstneren med flest stemmer mottar Publikumsprisen på 50.000 kroner.

I dagens kunstmarked spiller synlighet og merkebygging en stadig viktigere rolle, med både muligheter og utfordringer for kunstnere som må balansere det kommersielle og det kunstneriske. Sosiale medier, kunstmesser og utstillinger fungerer som viktige arenaer for å styrke kunstnerens renommé, skape økonomisk fleksibilitet og samtidig utvide kunstens rekkevidde og påvirkningskraft. Hvis du møter på en samtidskunstner, vil hen mest sannsynlig dele sitt syn på hva det vil si å være kunstner og det å lage kunst i dag. Dette kan være deres «artist’s statement», en tekst eller bio som gir innsikt i hvorfor og hvordan de gjør det de gjør. Vi må tørre å stille spørsmål om kunsten – spørsmål som utfordrer, utforsker og utvider vår forståelsen av dens rolle og verdi.

Kunst krever at betrakteren både er kreativ og åpen for nye idéer

Bill Viola (1951–2024), amerikansk videokunstner