I Jan Gullbergs vakre bok Mathematics: From the Birth of Numbers er store deler av kapitlet om geometri dedikert kunstneren Oscar Reutersvärd (1915–2002). Oscar Reutersvärd begynte å tegne umulige figurer allerede i ung skolealder.

Jan Gullberg (1932–1998), som ved siden av forfatterskapet var kirurg og anestesilege, er ikke alene i sin fascinasjon for Oscar Reutersvärd. Reutersvärds inkonsekvente, geometriske figurer har også gjort betydelig inntrykk på den italienske akademikeren og matematikeren Bruno D’Amore (f.1946). Bruno D’Amore refererer ofte til Reutersvärds umulige figurer – når han foreleser om matematisk forståelse av perspektiv, struktur eller filosofi – på konferanser og universitet rundt om i hele verden.

Oscar Reutersvärds første figur var en serie med kuber som lå stablet slik at de dannet et triangel. Figurene ble første gang publisert i 1934. 1 Reuterswärdstriangelet/penrosetriangelet https://goo.gl/ioahs1 Etter endt utdanning ble Oscar Reutersvärd dosent ved Stockholms universitet i 1953, og senere professor i kunstteori ved Lunds universitet i 1964.

Vi er stolte over å presentere Reutersvärds grafikk-serie «Umulige figurer» som en ny utstilling. For tiden er serien fra 1980-tallet utstilt på Advokatkontoret Sjødin, Meling $ Co. Formidling, oppheng og forsikring er inkludert i leieavtalen.

-Kjartan Lindland, Artsync

Artsync Kunstrådgivning tilbyr bedrifter i Ager og Rogaland å leie grafikk-serienLitografiene til Oscar Reutersvärd er både visuelt kraftfulle og intellektuelt stimulerende. 

Artsync Kunstrådgivning vil gjerne være med å finne et kunstnerisk uttrykk som passer deg og din bedrift. Det kan også tenkes at bedriften ønsker å benytte seg av kunstverkene for å markere en milepæl e.l. Da kan Artsync bistå i å skrive inn kunstverkene i ledelsens tale ved bedriftsforsamlingen, sette kunstverkene inn i en kunsthistorisk kontekst, og sette ord på utsmykkingens relevans for bedriftens visjon og kjernevirksomhet.

Fotografi: Oscar Reutersvärd i gang med en monumental veggtegning i 1986. Photocredits Elias Töhl, fri lisens [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons (Bloggposten fortsetter under bildet.)

Professor ved Universitetet i Oslo, Rolf Reber har forsket på hva som gjør at vi setter pris på god kunst. Teoriene til psykologi-professoren passer godt til billedkunsten laget av f.eks. Maurits Cornelis Escher, Bridget RileySol LeWitt og Oscar Reutersvärd.

Når du må slite litt for å forstå, kan du få en aha-opplevelse som hjernen setter pris på” 

-Rolf Reber, Psykologisk institutt (UiO) 

Illustrasjoner: Velkjente optiske illusjoner fra pensum i kunsthistorie og visuelle studier
Det jeg kanskje liker best med Reutersvärds bilder er den renhet og ro bildene utstråler, og at dette «perfekte» matematiske konseptet ved nærmere øyesyn ødelegges. Øyet ser etter en forklaring i Räutersvärds bilder, som gjerne ikke er der, mens hjernen nekter å godta bildets umulighet. Hjernen forlanger en slik årsak, og fortsetter å lete etter svar” 

Skap et inspirerende møterom, inngangsparti, kantine, foajé eller kontorlandskap – for besøkende og ansatte. Artsync samarbeider med lokale kunstnere på Sør-Vestlandet, om stedsspesifikke kunstprosjekter og utleie av kunstverk. Ta kontakt for en uforpliktende befaring og kunstprat.