Forskere kan tidfeste tatoveringskunstens opprinnelse fra bevart, mumifisert hud og andre arkeologiske funn. Denne typen kroppskunst har figurert i en rekke kulturer over hele verden, og i alle samfunnslag. Det bekreftes at mennesker har tatovert seg, og dyrket dette håndverket siden yngre  steinalder. 1En kropp, med 61 tatoveringer, ble funnet i isen i Alpene, og ble datert til 3250 f.Kr. I 2018 ble de eldste figurative tatoveringer i verden oppdaget på to mumier fra Egypt som er datert til ca. 3300 f.Kr. Kilde: Wikipedia

Ut over 1900-tallet ble også tatoveringskunsten industrialisert og elektrifisert, og man gikk fra å lage mønstre med manuelt “verktøy” til å benytte tatoveringsmaskiner. Dette gjorde at det ble enklere og sikrere å lage mønstre, og man benyttet etterhvert også farger i tatoveringene.

I reformasjons-tiden ble tatoveringskunsten importert til Europa, og på 1500-tallet av franske sjømenn da de tok med seg tatoverte inuitkvinner fra Canada og stilte dem ut mot betaling. Kristne tatoverte seg for å synliggjøre sin tro, fanger ble tatovert for å sikre identifikasjon og etterhvert så ble det vanlig at militære og sjømenn tatoverte seg for å vise frem ulike kulturer de hadde besøkt – eller for å beskytte seg mot overtro.

Tatoveringer på underarmen til en mumie, fra 250 e.Kr. Funnet ble gjort i en hule nær Santa María Camotlán, Oaxaca – Mexico i 1889. Kilde: Escuela Nacional de Artes y Oficios.

I dag er tatovering en samtidsorientert og trygg form for kroppskunst, og en rekke kunstnere er også tatovører, og motsatt. Foruten produksjon med kroppen som lerret, så er det en rekke av disse kunstnerne som holder ordinære kunstutstillinger i tradisjonelle gallerier. Kunsten stilles også ut i tatoveringsstudio og på tattoo-konferanser.

Filip Leu er tredjegenerasjons kunstner og et godt eksempel på en artist som behersker både pensel og tatoveringsmaskin. Se flere bilder av den kjente tatovøren på https://www.artjaws.com/en/portfolio/filip-leu-2/.

Hodeskalle-illustrasjon av tatovør Filip Leu, og et japansk motiv mht. tatoveringskunst. Kilde: https://www.tattoolifestore.com/skulls-by-filip-leu.html og @batyamwidi

Marcelina Urbanska fra Katowice i Polen, er et annet eksempel på en tatovør som også uttrykker seg gjennom tegning og maling. På hjemmesiden hennes kan man se en rekke av hennes arbeider. Våren 2019 var jeg så heldig å få besøke en av Urbanskas tattoo-utstillinger, i hennes studio i Katowice.

Trond T. Furenes

Gjesteblogger Trond T. Furenes jobber til daglig med energiløsninger og Internet of Things (IOT). Han er leder produkt og kommersialisering i Smartly. I tillegg til stor entusiasme for visuell kunst, har Trond mye kompetanse om forretningsutvikling og IT. Han er gründer og styreleder i ArtSync Software.