Den internasjonale, norske galleristen Kristin Hjellegjerde, med mottoet; For those who collect tomorrow, har visningssteder i London og Berlin. Kristin Hjellegjerde deltar også på kunstmesser rundt om i verden. Galleriet representerer 27 kunstnere, deriblant norske Audun Alvestad og Sverre Malling. I april 2019 hadde galleriet representasjon på Art Brussels.

Art Brussels var det i år en egen seksjon for videokunst: SCREEN IT. Her: James Alec Hardys 180918 001 1038, VGA-monitorer og video playback system, 220×220 cm. Courtesy: Kristin Hjellegjerde 2019

Etter at Kristin Hjellegjerde etablerte seg i 2012, ble galleriet raskt anerkjent som et internasjonalt visningssted dedikert innovative, internasjonale kunstnere, både nye og etablerte, med et sterkt teoretisk og estetisk fundament.

Galleriet er kjent for sin flerkulturelle kuratoriske tilnærming, og de siste årene har Hjellegjerde hatt et nært samarbeid med museer og kuratorer over hele verden, samt opprettet en hengivenhet og begeistring for kunstnerne i stallen sin.

Å oppsøke og samle på nyskapende kontemporær kunst gir en god livskvalitets-avkastning. Heller det, enn en investeringsavkastning – fokuset er altså: kunst som lidenskap

Kristin Hjellegjerde har bygget seg et solid internasjonalt nettverk, og hun oppdager nye talenter ved å skape møteplasser der kunstnerne blir utsatt for både lokale og internasjonale kunder. Hjellegjerde samarbeider med kuratorer, samlere, prosjektledere og arkitekter.

SCREEN IT – på årets Art Brussel-messe var det en egen seksjon for visning av videokunst:

Kurator: Pieter Jan Valgaeren
Utstillingsdesign: Richard Venlet

Her ble videoskjermenes påvirkning, med sin universelle tilstedeværelse, i dagens samfunn, undersøkt. Videoprojektet som ble vist på Art Brussels, inkluderte verk som stiller spørsmål til skjermkulturen og eksperimentelle mediers rolle i våre lokalsamfunn. Men hovedfokuset var å undersøker virkningen av vår allestedsnærværende skjermkultur i kunst. Utstillingsdesignet guidet meg gjennom fire forskjellige kunstneriske videouttrykk. De fire ble kategorisert med hashtaggene: #mediaaesthetics, #globalaesthetics, #ageofi og #technologyesthetics.

Velg kategori, velg sofa og nyt videokunsten

Videoene presentert på Screen It – Art Brussels, Tour & Taxis, inkluderte kunstverk på skjerm av kunstnere representert av deltakende gallerier og partnerskaps-institusjoner i Brussel.

James Alec Hardy – 18042600101, 2018, 5’00’
Courtesy til Kristin Hjellegjerde Gallery (London, Berlin)

Technology Aesthetics på Art Brussels
James Alec Hardy er representert av den london- og berlinbaserte galleristen Kristin Hjellegjerde. Videokunstner Hardy deltok både med en piece på Screen It, og to stk. inne på galleriets messestand. Nye teknologier påvirker menneskesinnet, gjennom målrettet propaganda og manipulerte virkelighetsoppfatninger. Kunsten til Hardy uttrykker en skepsis overfor fremtidens teknologiutvikling.

Den britiske kunstneren James Alec Hardy benytter gammel analog teknologi i arbeidene sine. Han dekomponerer og redefinerer de elektroniske signalene, samt det opprinnelige formålet med utstyret. Kunstnerens rigger består ofte av gamle monitorer, brukt av bl.a. BBC på 1980-tallet, disse har kunstneren kjøpt på eBay. Monteringen, eller komposisjonene, av det foreldede analoge utstyret, kan representere symboltunge stamme-motiver. Videosekvensene lages ved å fysisk manipulere signalene inn og ut av maskinene. Det som vises på monitorene er rekonstruert, avbrutte sekvenser, og disse vil jeg påstå fungerer meditativ.

James Alec Hardy overfører ideene sine, umiddelbart og direkte, inn i vår tidsalder som jo preges av sensoriske data, big data, samt høy skjerm– og videokompetanse. Videokunsten til James nører opp under gammel og ny skjermkultur, utviklingen av et globalt stammespråk, samt engstelsen for digital avhengighet.

I april 2018 åpnet galleriet KHjellegjerde sitt andre visningsrom i Berlin. Etter dette vil galleriet ekspandere til en større plass i London i nærheten av Tower Bridge i 2019/2020.

Nå i vår er også Kristin Hjellegjerde kurator for museumsutstillingen «KUBATANA», en av Skandinavias største presentasjoner av afrikansk samtidskunst. Utstillingen på Vestfossen Kunstlaboratorium, i Buskerud åpner lørdag 4. mai 2019 og står til og med 22. september 2019.

Fotografiet øverst i bloggposten er av James Alec Hardys «180918 001 1038», VGA-monitorer og video playback system, 220×220 cm. Courtesy: Kristin Hjellegjerde 2019 @artbrussels
Annonse: