Kvalitetskunst er, likt gull, et aktivum preget av et begrenset tilbud. Til forskjell fra aksjer som kan lide tosifrede tap på én dag er kunstmarkedet langt mer stabilt på grunn av den begrensede tilførsel av kanoniserte kunstverk, og den riktige følelsesmessige tilknytningen hos betrakterne, samt potensielle kjøpere.
Sammenlignet med fast eiendom er kunst, og gull, også relativt enkelt å handle og flytte. Videre krever disse typer aktiva, i motsetning til fasteiendom, lite vedlikehold.
Prisen på gull har steget svært mye på ett år, og gullprisen omtales i disse dager som en boble av erfarne analytikere. Derfor er det et paradoks at representanter for å investere i råvaren gull advarer mot den aggressive markedsføringen av spareprodukter fra andre deler av finansnæringen.
Kunst er en verdifull ressurs med et eksklusivt, positivt assosiasjonsnettverk – assosiasjoner knyttet til kunst er bl.a. høy kulturell kapital, status og livskvalitet. Som investeringsobjekt kjennetegnes kunst med lav korrelasjon med andre typer «aktiva», samt liten samvariasjon med konsumprisveksten (dvs. inflasjon). Dermed bidrar kunst til å redusere porteføljens samlede risiko.
Konklusjonen blir som følgende: gull beveger seg pt. mot stupet, mens kunstmarkedet er i startgropa – det dreier seg om å utnytte diversifiseringseffekten og dermed redusere risiko.
Hilmar Eiken
06/01/2012 @ 22:46
Sammenlignet med en bedrift som har produksjon og inntjening har kunst, likt gull, svært lite underliggende verdi. Det er vanskelig å verdivurdere kunst som er et rent estetisk aktivum. Kunsten er underlagt samfunnets strømninger, smak samt kulturelitens innfall. Sentrale drivere for gullprisen er spekulasjon og antagelsene om sikring mot inflasjon.
Jorunn E
25/08/2014 @ 21:14
Finn Øystein Bergh i Pareto Forvaltning med kronikk om aksje- og kunstmarkedet i DN-finansdebatt mai 2014:
http://www.dn.no/meninger/debatt/2014/05/27/Finans/elg-i-nedgang
Roar Asbjørnsen
25/08/2014 @ 21:27
Dagens næringsliv april 2014:
http://www.dn.no/privat/2014/04/14/de-beste-kunstkjpene
Kjartan Lindland
08/04/2015 @ 22:42
DN-artikkelen «Elg i nedgang»
Investeringsdirektør Finn Øystein Bergh, i Pareto Forvaltning Securities, spør seg i Dagens Næringsliv om hvor mange kunstverk som skal til for ha en veldiversifisert portefølje.
I denne vitenskapelige artikkelen foreslår økonomene Louis-André Gérard-Varet og Olivier Chanel (AMSE – Aix-Marseille School of Economics) at en veldiversifisert portefølje burde bestå av minimum 32 kunstnernavn.
ASsociation of Southern European Economic Theorists (ASSET)