Man kan mene mye om kryptokunst, men med blokkjedeteknologi har det blitt mulig å lage solide ekthetsbevis eller Certificate Of Authenticity (COA) for digital kunst.
En non-fungible token (NFT) er beviset (tokenen) på at noe (digitale objekt) er unikt og ikke kan erstattes (med en annen kopi av det digitale objektet). Dette er en positiv utvikling for kunstsamlere som vedsetter autentisitet. For å kjøpe et digitalt kunstverk, f.eks. en video eller noe i 3D/Motion må man som kjent ha tillit til produktet og selgeren. Blokkjeden gir dette markedet troverdighet og transparens. Du kan stole på at det «signerte» digitale kunstverket er særegent – med all historikk knyttet til fila plassert i blokkjeden.
Animasjons-, bilde- og videofiler kan jo enkelt kopieres fra nettet (høyre museklikk + lagre fil), men med blokkjede får samlerne med et unikt digitalt skjøte på kjøpet, eller en såkalt NFT. Kunstnere som jobber med digitale filer på Internett f.eks. videokunstnere, har ikke hatt denne muligheten tidligere. Med blockchain kan de selge kunstverket sitt, sammen med et digitalt ekthets-sertifikat. Slike filer og NFTer videreselges som kryptokunst. Ved et salg i annenhåndsmarkedet vil den opprinnelige opphavspersonen (gjerne en kunstner) få mellom 10 % og 20 % av en eventuelt verdiøkning. Dette samtidig med at all tilgjengelig informasjon om åndsverket, inkludert hvem som har eid NFTen ligger tilgjengelig i en åpen desentralisert blokkjede.
Back in the garden of maths pic.twitter.com/ksbDJJzLcy
— James Alec Hardy (@jamesalechardy) March 27, 2021
Jeg er ganske dypt inne i verdener som jeg aldri visste eksisterte for tre måneder siden.
Foreløpig er NFTene og handelen med de digitale kunstfilene, dominert av teknologien rundt Ethereum (ETH). Kryptovalutaen Ether er desentralisert, og transaksjonene skjer direkte mellom brukerne uten et mellomledd slik som en gallerist eller et auksjonshus.
Ta kontakt for detaljer rundt fremtidig planlagte lanseringer av mer miljøvennlige NFTer.
Se nettgalleriet for kryptokunst til leie – ønsker dere muligens en skjermbasert kunstutstilling i kontorlokalene?
Fotografiet i toppen av bloggen: «Transactions» detalj fra video-kunstverk av Suhrke/Skevik, 2017. Courtesy of Public Art Screens – i/o/lab på Universitetet i Stavanger.
Nederst er lenke til Internett-kunstverket Auquay (2022), av nederlandske Joan Heemskerk. Det digitale verket var del av utstillingen Explore the Collection – på Bjoholmen – 2022 .
kjartan[at]artsync
10/06/2021 @ 11:18
Intervju med studentavisa MagasinE, 12. mai 2021:
MagasinE: -Hva tenker du om digital kunst? Kjartan: -At det er kjempespennende å følge med på. Jeg liker spesielt mangfoldet på Tezos-plattformen Hic et Nunc. Blokkjede-NFTene/kryptokunsten der er ikke så energikrevende og relativt miljøvennlige. Kunsthistorisk tenker jeg at man kan trekke linjene tilbake til kunstneriske foto-, video og elektroniske-eksperimenter på henholdsvis midten av 1800-tallet og 1900-tallet. Norske video- og elektroniske kunstnere slik som f.eks. Marianne Heske (f. 1946) og Rolf Aamot (f. 1934) baserte sin nyskapende kunst på analog teknologi. I nyere tid brukes digitale signaler. Det undervises i digital kunst på kunstakademiene og på univeristetene/kunsthøgskolene. Da jeg var ung på 1990-tallet, var kunstakademiet i Trondheim (NTNU) kjent for å ha et bra dataverksted og redigeringsstasjoner for video, foto, lys og lyd. Det er opp til dagens kunstnerene om de ønsker å ta i bruk såkalte NFTer. Slik jeg ser det er blokkjede bare et verktøy. Blokkjede-teknologien kan bidra med å realisere kunstnernes inntjeningspotensiale.
MagasinE: -Hvorfor appellerer det og til hvem? Kjartan: -Digital kunst er som sagt ikke noe nytt fenomen i kunstverdenen, hverken nasjonalt eller internasjonalt. Kunstsamlere har i mange år samlet digital kunst, men med kryptokunst/NFTer og blokkjede har det blitt tilgjengelig for mange flere. Nyvinningen dreier seg spesielt om tilgjengelighet via ulike plattformer på nett, COA/ekthetsbevis og det økonomiske aspektet mht. følgeretten. Etterspørselen og prisstigninger har selvsagt mye å si, men jeg regner med at hypen snart vil roe seg.
MagasinE: -Hvorfor har det blitt så populært i det siste? Tror du det kommer til å vare? Kryptokunst har fått mye kritikk for å ikke være like «autentisk» som fysisk kunst, mener du at dette er riktig eller feil? Og hvorfor?
Kjartan: -Skjermbasert kunst er like mye kunst som annen kunst. Mange av dagens kunstnere opererer innen flere ulike sjangere. Dvs. at de mestrer og sjonglerer mellom ulike uttrykk og teknologier: f.eks. performance, video/3D, Internett-kunst, samt de mer tradisjonelle papir-/lerretbasert kunst. Dette er en naturlig videreutvikking mht. web 3.0. Kryptokunst er åndsverk på lik linje med et maleri.