Gatekunst – en utvikling fra grafitti og protestbevegelser til urban kunst – en kunstform som får stadig større plass i det offentlige rom, og beveger seg stadig lengre inn i både private hjem og i gallerier. Sjangeren startet nok så tidlig som på 70- og tidlig 80-tall, og omfattet både veggmalerier, slagord (igjen, typisk grafitti) og installasjoner av ulike typer.
Utover dette årtusenet ble Banksy tidlig et ikon, og her i Norge var Dolk et av de store navnene. Begge disse artistene gikk under pseudonymer, og Banksy er selv i dag kun kjent i offentligheten som Banksy, mens Dolk sto frem som Andreas Færø for noen år siden. Mens gatekunst ble sett på som ulovlig for et tiår siden, så er det i dag sosialt akseptert og endog ønsket for å spre kunst i ellers kjedelige byrom. Rundt 2005 var Banksy blant annet i Bergen og etterlot seg flere kunstverk – hvorpå Bergen kommune gikk hen og malte over, og kalte det vandalisme. I 2019 rykker ledelsen i kommunen Westminster ut i London og beskytter et gatekunstverk de tror kan være et Banksy-verk. Flere andre Banksy-verk er permanent tatt vare på, og er i dag turistattraksjoner.
Stavanger kjennetegnes ofte som street-art by nummer én i Norge. Dette er ikke minst takket være Nuart street art festival, en festival som arrangeres årlig og som tiltrekker seg verdenskjente kunstnere hvert år. Festivalen mottar pengestøtte fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune. Nuart er meget anerkjent i det internasjonale street art-miljøet. Det er ukentlig guidet street-art turer i Stavanger sentrum.
En av kunstnerene som har gjestet Nuart, er spanjolen Isaac Cordal. Han opererer med fotografi og skulptur – i Norge er han nok mest kjent for skulpturell kunst. I særdeleshet “mini-menn” – typisk figurer på ca 20 cm, velkledde, middelaldrende menn i dress og slips. Ofte i vann, synkende, eller som på dette bildet – undrende, kikker ut over havet, med livbøyle rundt livet. Venter på det som kommer. Bildet under er fra sommeren 2019, hvor han hadde en utstilling på Hå Gamle Prestegård – “Waiting for the Climate Change”. Han er spesielt opptatt av klima og miljøutfordringene, og har hatt flere utstillinger globalt med samme tema.
Månedens gjesteblogger Trond Furenes, har lang fartstid som leder i norsk næringsliv. Til daglig jobber Trond med energiløsninger og Internet of Things (IOT). Han er leder produkt og kommersialisering i Smartly, del av industrikonsernet Lyse. I tillegg til stor entusiasme for visuell kunst, har Trond mye kompetanse om forretningsutvikling og IT. Han er gründer og styreleder i ArtSync Software.
Se nettgalleriet for urban kunst til leie og salg.