Da utstillingen med de nye og fargerike Vikhagen-maleriene åpnet på Galleri Hugo Opdal, var de fleste av kunstverkene allerede reservert eller solgt.
Galleri Opdal ligger på øya Hareidlandet, like sør for Ålesund. Litt lengre sør på øya har Håvard Vikhagen sitt atelier. Atelieret har han bygd på familiegården i Hjørungavåg. Til Vikebladets utsending sier han: «Her kan jeg male ute, bruke naturen og fiske». Den stillferdige kunstneren – med de heftige ny-ekspresjonistiske maleriene – har også atelier på Alnabru i Oslo.
Billedkunstneren Håvard Vikhagen er kjent for en karakteristisk stofflighet i de store bildene sine. Dette spesielle uttrykket skapes ved å blande inn sand, smuss og støv i temperamalingen. På grunn av teknikk, motivkrets samt fargene, sammenligner ofte kunsthistorikere Vikhagen med Edvard Munch, Ludvig Karsten og Knut Rumohr.
Profil: Håvard Vikhagen, født 1952, er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. Han blir regnet som en av Nordens fremste kunstnere, og tas med i den såkalte «gullrekka» blant nålevende kunstnere i Norge. Maleriene hans er kjøpt inn av Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museet for Moderne Kunst, Kunst i offentlige rom (KORO)/Utsmykkingsfondet og flere private samlinger – f.eks. Christian Bjellands kunstsamling, Astrup Fearnley Samlingen og samlingen som forvaltes av Equinors kunstprogram (tidligere Statoil Art Programme).
I utstillingen på Flø vises 23 nye kunstverk i prisklassen 12 000 til 180 000 kroner, og til lokalavisa forteller kunstneren: «Mange av bildene har jeg malt mye av i Oslo, så avstand til naturen kan også være fruktbart. Jeg kan faktisk komme inn på naturen på en enda mer interessant måte når jeg ikke har den helt dønn opp i trynet», og Vikhagen legger til; «kontrastene er jeg glad i, og det påvirker meg muligens til å oppsøke dem – både det mer hektiske bylivet og litt mer ro her».
Vikhagen filosoferer over om hans måte å male på er litt som å komponere musikk. Dette aspektet vektlegger han minst like mye som det narrative – det å formidle en historie. Videre forteller kunstneren: «Jeg liker å ymte om situasjoner og hendinger, gjerne med personer i ulike situasjoner, men det er sjelden jeg går presist fram». (Intervjuet stod på trykk i Vikebladet Vestposten 15. november 2014. Under bildet fortsetter bloggartikkelen.)
Ulikt når kunstneren stiller ut i Oslo eller andre hovedsteder, fraktet han selv bildene til utstillingsstedet på Flø. Dagene før åpningshelgen ble Vikhagens bil observert på Riksvei 35, med lerretene spent fast på taket av personbilen. Da var han på vei fra atelieret i Hjørungavåg, og opp til Galleri Opdal lengre nord på øya.
Håvard Vikhagens bilder selges i både første- og annenhåndsmarkedet: som nyutdannet hadde han separatutstilling på Galleri K i Oslo, videre inngår kunstneren i stallen til velsituerte Paul Stolper Gallery i London, og i Sverige representeres han av det anerkjente galleriet Lars Bohman Gallery og Angelika Knäpper. Videre omsettes maleriene hans av nordiske auksjonshus: det danske Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Grev Wedels plass Auksjoner og Blomqvist Kunsthandel i Oslo.
I forbindelse med jubileumsåret Nansen & Amundsen lot Vikhagen seg inspirere av Roald Amundsens sørpoldagbøker, og lagde 17 malerier som ble vist på Frammuseet, Bygdøy. Høsten 2012 tok jubileumskomiteen, i samarbeid med Utenriksdepartementet, med seg utstillingen videre til USA. (Artikkelen fortsetter under bildet)
Markedsanalyse og følelser. Objektive kriterier mht. fornuftige kunstkjøp, samt en noe følelsesladet anbefaling fra kunstrådgiveren kjartan[at]artsync.no, indikerer at Vikhagens bilder fortjener flere tilhengere – og vil nå ut til et større publikum de kommende årene. Maleriet over, «Åpning» fra 2014, inngår f.o.m. november 2014 i Artsync Kunstrådgivning sin portefølje.
Vikhagen skjermer seg og livet sitt, og holder en lav profil. Han gir sjeldent intervju, og aldri til tabloidpressen.
Besøk nettgalleriet, for å se nærmere på Vikhagen-bilder tilgjengelig for leie og/eller kjøp.