Bruken av nye teknologier, kommunikasjonskanaler og elektroniske medier gjør dagens kunstformer mer flyktige, og det i en tid hvor samtidskunsten tilsynelatende er uten stilistiske eller filosofiske begrensninger.
Avsondringen av kunsthistoriens standardiserte, rektangulære formater akselererer med fremveksten av stadig nye kunstneriske uttrykks- og formidlingsformer i en digital tidsalder. Den kreative bruken av ny teknologi i elektronisk- , animasjons- og videokunst passer dårlig inn i billedkunstens tidligere tiders lerretformat og stillestående vindus-perspektiv.
Eksempler på kreativ bruk av relativ ny visningsteknologi er projektorer, som kan gjøre tak, gulv og vegger, eller andre arkitektoniske gjenstander om til et lerret. Den verdenskjente dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson søkte om ni millioner kroner til et webprosjekt før OL i London. Den norske forfatteren og kunstneren, Matias Faldbakken stiller med tekster fra sin egen Google-søkelogg på dOCUMENTA (13). Videre har kontinentale kunstnere, i samarbeid med publikum, tatt i bruk elektroniske spor fra mobiltelefoner, betalingskort, overvåkingskamera og Google Earth kart.
Produksjonsnettverk for elektronisk kunst (PNEK), med forgreninger til landets fem største byer, pluss Sandnes, jobber for å fremme norsk video- og e-kunst. Det treårige pilotprosjektet Videokunstarkivet drives av PNEK, og formålet er å restaurere, bevare, samt gjøre norsk videokunst tilgjengelig for forskning og formidling. Videokunst fra begynnelsen av 70-tallet og frem til i dag. Arbeidet med å digitalisere og lagre landets historiske elektroniske kunst er støttet av Norsk kulturråd. (Her kan du lese mer om opphavsrettigheter og åndsverkloven.)
Allerede på 70-tallet brukte norske kunstnere video til å utforske egen identitet, og forholdet til medmennesker, samt samfunnet som omga dem. Den svorske kunstneren Kjartan Slettemark hadde blant annet et prosjekt hvor han konfronterte publikum med levende bilder av alle besøkende i galleriet. Med kjARTan-masker ble alle tilstede medvirkende i kunstverket, samt med i en slags kunstproduserende samhandling.
Sentralt i den nyskapende utviklingen stod det europeiske kunstmiljøet. Da det ble enklere å skaffe seg kamera- og redigeringsutstyr, på 60-70-tallet, startet kunstnere å bruke video til å dokumentere happenings, performance samt utforske det nye visuelle språklige landskapet. Den historiske nyskapingen er grundig dokumentert i The Historical Archives of Contemporary Arts (ASAC). Da jeg var på reise i sommer opplevde jeg videokunstutstillingen Video medium intermedium, fra arkivet til Veneziabiennalen.
Laura S.
21/01/2013 @ 14:46
Internett-utstillingen Image Atlas (Bildeatlas) undersøker kulturelle likheter og forskjeller over hele verden ved å indeksere bildetreff for ulike søkeord i lokale søkemotorer http://www.newmuseum.org/exhibitions/view/taryn-simon-cultural-differences
Kjartan
23/05/2013 @ 10:14
Her analyserer jeg prisdrivere, etterspørsel og varians i kunstmarkedet Ser bl.a. nærmere på prisfølsomheten til den norske samtidskunst-etterspørselen pt. Ping HSN
artsync
16/05/2020 @ 14:16
ArtSync Software
Det Stavanger/Sandnes-baserte programvareselskapet ArtSync Software AS spesialiserer seg på å utvikle digitale løsninger for kunstforeninger, gallerier og museum. Med noen enkle tastetrykk registrerer du kunstforeningen din https://www.artsync.no/