Fra skisse, tramping, skraping, søl og klatting – til ferdig verk. Den bilaterale utstillingen Dialog, med Håvard Vikhagen og Knut Rumohr på Henie Onstad kunstsenter (HOK), frembrakte forundring, beundring samt fasinasjon. Nettopp dialogen mellom de to koloristene, begge med et ekspresjonistisk preg, fungerte godt til tross for rundt 40 år i aldersforskjell. Utstillingen på slutten av 1990-tallet var mitt første møte med Vikhagens heftige ny-ekspresjonistiske malerier.

Vikhagen benytter mye tid i arbeidsprosessen, og arbeider på mange malerier i samme tidsperiode. Kunstneren kan ha røffe arbeidsmetoder, og tråkker gjerne rundt på lerretene sine. Han bruker ofte både vann som renner utover lerretene og gulvet, samt tykk eggolje-tempera på ett og samme maleri. Vikhagen blander sand, grus og sagmugg i fargene som fordeles ut over lerretene, og den tykke oljemalingen fungerer som relieff. Kunstnerens mangesidige motiver resulterer i et spill av farger som ofte skaper et skiftende temperament med vind, mørke, små lysglimt samt pathos.

Ved å sette seg inn i filmmateriale, intervjuene og litteraturen om Vikhagen klarlegges noe av mystikken rundt kunstnerens arbeidsmetoder. Selve kunsten og maleriene forblir gåtefulle, og er et vitnesbyrd: maleriet er ikke dødt! (Her er lenke til maleriet signert Vikhagen, 118×125), tilgjengelig for kjøp/leie)

Kortfilm om Håvard Vikhagens kunstneriske arbeidsprosess.
I denne kortfilmen, som er godt gjemt inne på bokklubbens nettsider, er Håvard Vikhagen i gang med billedserien for nyutgivelsen(2008) av den internasjonalt prisbelønte romanen Ut og stjæle hester(2003) av Per Petterson. Femogtyve av Vikhagens malerier fungerer som illustrasjoner i romanen. Filmen om Håvard Vikhagen sin arbeidsprosess fra skisse til ferdig verk kan du se her:

Videoen, som inngår i serien Mestermøte, er foreløpig fjernet fra serveren til De norske bokklubbene v/Gyldendal og Aschehoug. Gi gjerne beskjed til kjartan@artsync.no, om du vet hvor kortfilmen; Håvard Vikhagens arbeidsmetoder – Mestermøte, er gjemt”

Professor Mark Johnson, ved San Francisco State University, omtaler den norske billedkunstneren Håvard Vikhagen som en av de beste moderne skandinaviske malere. (Les mer på nettsiden til Statoil Art Programme.)

Besøk nettgalleriet for å se nærmere på Vikhagen-bilder tilgjengelig for leie og/eller kjøp.

Bildet under er link til boka:

Mestermøte: Petterson – Håvard Vikhagen

Art Sync nettgalleri KGunst